İzmir'de hangi meyve fidanları dikilir? Hangi meyveler yetişir?

  • Oct 08, 2022
  • By Umut Can
  • 0 Comment

İzmir'de hangi meyve fidanları dikilir?Hangi meyveler yetişir?

Türkiye’nin en büyük üçüncü şehri İzmir, coğrafya ve iklim özellikleri ile birçok meyve ve sebzenin yetişebileceği bir kent. Tarım potansiyeli gelişmiş olan İzmir “hangi meyveler yetişir” sorusuna da çok maruz kalan şehirler arasında. İzmir için en uygun meyve fidanları hangileri, İzmir’de ne yetişir, hangi fidanlar dikilir gibi soruların yanıtları merak ediliyor. Bu yazımızda İzmir’de hobi meyve alanında  yetiştiriciliği alanında hangi tür fidanlar yetişir sorusunun yanıtı bulabilirsiniz..

 

İzmir’de hangi meyveler yetişir dendiğinde, bölgenin iklim özellikleri incelenecek ilk konudur. Ege Bölgesi’nde yer alan İzmir’de coğrafi yapıda, denize dik konumda olan dağlar öne çıkar. Bu da denizin etkisinin iç kesimlere uzanmasını sağlamıştır. İzmir’de denize yakın konumdaki bölgelerde ılıman Ege iklimi öne çıkarken, yüksek kesimlerde ve iç bölgelerde ise karasal iklimin izleri görülebilir.

 

Bu durum, İzmir’de meyve yetiştiriciliğinde soğuklama ihtiyacını ortaya çıkarır. Meyve fidanları gibi çok yıllık bitkilerde, ilkbahar koşullarında gelişimin artması adına bitkilerin düşük sıcaklık ihtiyacı söz konusudur ve bu durum vernalizasyon olarak adlandırılır. İzmir için uygun meyve fidanları, soğuklama ihtiyacından ötürü yüksek kesimlerde yetiştirilebilir. Soğuklama ihtiyacının düşük olduğu fidanlar ise denize yakın, ılıman iklimli bölgelerde tercih edilebilir. Bu nedenle, İzmir’de hangi tür fidanlar yetişir dendiğinde, iklim koşulları ve rakım da göz önünde bulundurulmalı.

 

ciftcinden.com olarak, İzmir’de yetiştirmek için uygun garantili fidanlar sunuyoruz. Her cinsten tüplü ve aşılı fidan seçenekleri ile, İzmir’de meyve bahçesi, hobi bahçesi gibi alanlar için uygun meyve fidanlarını ciftcinden.com güvencesi ile satın alabilirsiniz. İzmir’de ne tür fidanlar dikilir, İzmir’de ne dikebilirim diyorsanız yanıtlarımıza göz atın.

 

 

İzmir’de Trabzon hurması dikilir mi?

Trabzon hurması Türkiye’nin birçok şehrinde olduğu gibi İzmir’de de yetiştirilebilir. Kent iklimine en çok uyan ve iyi verim alınabilecek, lezzetli hurma türleri içinde ilk sıralarda mallit hurması ve harbiye çikolatalı hurması gelmektedir. Bunların yanında, hana fuyu hurması ve rojo brillant da, şehirde yetiştirmek için uygundur. Bu hurma türlerinin her birini, en uygun fiyatlarla sitemizde bulabilirsiniz.

 

 

İzmir’de hangi tür armut fidanları yetişir?

Armut fidanları, İzmir iklimi ile uygun seçeneklerdir. İzmir’de meyve ağacı yetiştirmede çok tercih edilen armut dünya çapında tüketilmesi, yaz sonu ile sonbahar ortasına kadar hasat yapılabilmesi ile bilinir. İzmir’de hem yüksek rakımlı bölgelerde hem de denize yakın sahil kesiminde, yetiştirmek için uygun armut türleri vardır. 12 ay dikilebilen tüplü armut türleri içinde aşılı tüplü santa maria armut ve naşi armudu öne çıkmaktadır. Bu türlere ek olarak deveci, Ankara armudu, karmen, bozdoğan ve conference gibi armut türleri de İzmir için uygundur. Yüksek rakımlı bölgelerde, İzmir’de Japon armudu, akça, etruşka, june gold ve williams armut türleri de tercih edilebilir.

 

 

 

İzmir için uygun ayva fidanı çeşitleri nelerdir? Hangi türleri dikebilirim?

İzmir iklimi ve coğrafi yapısına uygun ayva fidanı çeşitleri oldukça geniştir. Bununla birlikte ayva yetiştirmede, soğuklama ihtiyacı da göz önünde bulundurulmalıdır, aksi takdirde verimde düşüklük olabilir. İzmir’de rakımı yüksek yayla bölgelerinde en uygun ayva fidanı türleri içinde limon ve eşme gelmektedir. Bunlara ek olarak açık kök ayva fidanlarında ve yarı bodur-bodur ayva türlerinde dikim takvimine de dikkat edilmelidir. Açık kök ayvalar Kasım ile Nisan arası dikilirken, tüplü ayva fidanları ise yılın her dönemi dikilebilir.

 

 

İzmir’de hangi tür badem fidanları yetişir?

Ege iklimine en uygun ürünlerden biri olan badem, İzmir’de kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Badem yetiştirme sürecinde, açık kök ve tüplü fidanların dikim sürecine dikkat edilmelidir. Açık kök badem fidanı dikimi için en uygun zaman aralığı Kasım ile Nisan arasıdır, tüplü badem fidanları ise 12 ay dikilebilir. İzmir’de yetiştirmek için en uygun badem fidanları içinde ferragnes türü kolayca kırılan badem, taze badem çağlası ve taze çağla kayısı gelmektedir. Ciftcinden olarak yüksek verim sunan tüplü, kaliteli badem fidanlarını sizlere sunuyoruz.

 

 

İzmir için uygun böğürtlen fidanı çeşitleri nelerdir, hangi böğürtlen çeşitleri ekilebilir?

Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirilebilen böğürtlen, Ege ikliminde birçok farklı türü ile elde edilebilir. İzmir iklimi ve coğrafyasına uygun böğürtlen fidanı seçenekleri içinde dikensiz kara böğürtlen öne çıkmaktadır. Ciftcinden olarak dikensiz kara böğürtleni 3 yaş tüplü olarak sizlere sunuyoruz. Bunun dışında İzmir’de early fat, jumbo, chester türleri de yetiştirilebilir. Tüplü böğürtlenler, yılın 12 ayı dikilebilmesi ile avantajlıdır.

 

 

İzmir’de hangi ceviz fidanı türü yetiştirilebilir? İzmir'de ceviz ekilir mi?

Ceviz, farklı rakım seviyelerinde rahat bir şekilde yetişebilmesiyle tercih edilen bir tarım ürünüdür. İzmir’de yetiştirmek için uygun cevizlere bakıldığında hem denize yakın düşük rakımlı bölgelerde hem de yüksek rakımlı yaylalarda uygun çeşitler vardır. Maraş cevizi, aşılı ve tüplü olarak Ciftcinden güvencesi ile sunulmaktadır. Buna ek olarak İzmir’de yetiştirmek için uygun ceviz fidanı çeşitleri arasında chandler, Yalova, fernot, fernette gelmektedir. Pedro ve Bilecik cevizi de kentte yetiştirmek için uygundur.

 

 

İzmir için uygun dut fidanı çeşitleri nelerdir?

Dut, Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Ege’de de yetiştirilebilir. İzmir’de yetiştirmek için en uygun dut fidanlarına bakıldığında Avustralya yediveren siyah dut fidanı öne çıkmaktadır. Buna ek olarak kentte yediveren beyaz dut ve siyah dut fidanı da tercih edilebilir. Açık köklü dut fidanları yalnızca Kasım ile Nisan arası dikilebilirken, tüplü dut fidanları yılın her döneminde dikilebilir.

 

 

İzmir’de hangi tür elma fidanları yetişir? Hangi elma fidanı türünü tercih etmeliyim?

Ülkemizde ve dünyada en çok talep gören meyvelerden elma, İzmir’de yetiştirmek için uygun ürünler arasındadır. İzmir’de hem sahil bölgesinde hem de yüksek rakımlı noktalarda elma fidanı yetiştirilebilir. ciftcinden.com olarak golden sarı elma, gala kırmızı elma ve harbiye çikolatalı hurması fidanlarını aşılı ve tüplü olarak sunuyoruz. İzmir’de bu türlere ek olarak, elma fidanlarında summer red, anna, fuji, granny smith, scarlet ve ginger gold gibi çeşitler de tercih edilebilir. Tüplü ve aşılı elma fidanları, 12 ay dikilebilmesi ile avantajlıdır.

 

 

İzmir için uygun erik fidanı çeşitleri nelerdir? Erik İzmir'de olur mu?

İzmir’de meyve bahçesi ve hobi bahçesi kurarken erik, çok tercih edilen meyvelerden biridir. Kentin hem sahil kesimlerinde hem de yüksek rakımlı bölgelerinde erik yetiştirmek mümkündür. Can erik, taze yeşil can erik, kayısı çağlası tüplü ve aşılı olarak Ciftcinden güvencesi ile sizlere sunulmaktadır. Kentte bu fidan türlerine ek olarak papaz erik, red beauty ve black splendor yetiştirilebilir. Soğuklama ihtiyacı olan erik türleri içinde ise mürdüm, kebab, briton, santa rosa, black amber ve cin erik öne çıkmaktadır. Erik fidanı satın alırken bodur ve yarı bodur olması durumuna da dikkat edilebilir.

 

 

İzmir’de hangi incir fidanı türü yetiştirilebilir?

Kentte en kolay yetiştirilebilen meyvelerden biri de incirdir. İzmir’de incir fidanları hem sahil kesiminde hem de yüksek rakımda yetiştirilebilir. Çok yüksek rakımda ise incir yetiştirilmesi zor olabilir. Yediveren Antakya inciri, Bursa siyah incir çeşitleri şehirde incir yetiştirmek isteyenlerce tercih edilebilir.

 

 

İzmir için uygun greyfurt fidanı çeşitleri nelerdir? İzmir için hangi tür fidanı tercih etmeliyim?

İzmir’de greyfurt genel olarak düşük rakımlı bölgelerde yetiştirme açısından uygundur. Rio red ve star ruby gibi greyfurt türlerinin yanı sıra, tüplü fidanı ile sitemizden temin edebileceğiniz pomelo kavun greyfurt (şadok-Çin greyfurtu) kentte yetiştirilebilir.

 

 

İzmir’de hangi tür kayısı fidanları yetişir?

Kayısı, İzmir’de hem sahil kesiminde hem de yüksek rakımlı bölgelerde yetiştirilebilen bir meyvedir. Kentte hobi bahçesi ve meyve bahçelerinde, bağlarda aldeniz, tropikal, çağataybey gibi kayısılar tercih edilebilir. Yüksek rakımlı İzmir yaylalarında yetiştirmek için en uygun türler ise roksana, şekerpare ve hasanbey kayısısıdır. Tüplü şekerpare kayısı fidanı ve taze kayısı çağlası meyvesini sitemizde bulabilirsiniz.

 

 

İzmir’de hangi kiraz fidanı türü yetiştirilebilir?

Kiraz ağaçları, İzmir’de birçok bölgede görülebilir. Meyve bahçeleri ve hobi bahçelerinde yetiştirmek için uygun kiraz türlerine bakıldığında, düşük rakımlı sahil kesiminde star giant ve early lorry türleri tercih edilebilir. Yüksek kesimlerde ise regina, stella, van, lapins ve lambert kiraz fidanları yüksek verimi ile öne çıkmaktadır. Aşılı tüplü kiraz ağacı fidanı (napolyon) ve aşılı kızılcık fidanını Ciftcinden güvencesi ile satın alabilir, 12 ay dikim yapabilirsiniz.

 

 

İzmir için uygun limon fidanı çeşitleri nelerdir?

İzmir’de hangi limon fidanı yetiştirmek için uygundur sorusunun yanıtları içinde mayer, aydın ve kütdiken limonları yer almaktadır. En çok talep gören narenciye ürünlerinden limon, İzmir’de düşük rakımlı bölgelerde yetiştirilebilir. Tüplü yediveren limon fidanı, aşırı tatlı limon (şeker-miski limonu) ve limonlu kamkat (limequat misket) limonlarını sitemizde en ucuz fiyat avantajı ile keşfedebilirsiniz.

 

 

İzmir’de hangi tür nar fidanları yetişir?

Kentte nar fidanı yetiştirmek, düşük rakımlı sahil kesimlerinde ve iç kesimlerde tercih edilebilir. Yüksek rakımlı yaylalarda ise nar fidanlarından istenen verim alınamayabilir. İzmir için uygun nar fidanları arasında keben, katırbaşı ve devedişi türleri öne çıkmaktadır. Buna ek olarak hicaz narı da bölgenin koşulları ile uyumludur. Tüplü çekirdeksiz nar fidanı ve tüplü hicaz narı fidanı, 12 ay dikim avantajı ve Ciftcinden güvencesi ile sitemizde sunulmaktadır.

 

 

İzmir için uygun portakal fidanı çeşitleri nelerdir?

Portakal, İzmir’de tüm bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilecek meyveler içindedir. Kentin iklimi tüm portakal türleri için uygun olmakla birlikte, sitemizde aşılı tüplü kan portakalı fidanını temin edebilirsiniz.

 

 

İzmir için uygun nektarin fidanı çeşitleri nelerdir?

Ege bölgesinde, sahil kesiminde çok tercih edilen nektarin, İzmir’de rahatlıkla yetiştirilebilir. Nektarin fidanı çeşitleri arasında may free, may glo türleri öne çıkmaktadır. Bununla birlikte rakımı yüksek bölgelerde venüs, super red, caldesi ve beyaz nektarin bulunabilir. Ciftcinden olarak aşılı tüplü tüysüz şeftali (nektarin) fidanlarını sunmaktayız.

 

 

İzmir’de hangi şeftali fidanı türü yetiştirilebilir?

İzmir’in iklimi ve coğrafi koşulları nedeniyle şeftali yetiştirme, meyve ve hobi bahçelerinde tercih edilmektedir. İzmir’in sahil kesimlerinde tercih edilen şeftali türleri içinde transvalia, flored gibi türler yer alır. Yüksek kesimlerde ise royal glory, lorik, ruby rich, red kim ve Bursa yarma şeftalisi yetiştirmek mümkündür. Ufo yassı şeftali ve tüysüz şeftali (nektarin) fidanlarını sitemizde bulabilirsiniz.

 

 

İzmir için uygun üzüm (bağ, asma) fidanı çeşitleri nelerdir?

Asma veya bağ isimleriyle de bildiğimiz üzüm, Türkiye’de birçok bölgede kolay bir şekilde yetişebilen bir meyvedir. İzmir’de bu nedenle hemen hemen tüm üzüm fidanlarını yetiştirmek mümkündür. Ciftcinden olarak, hatun parmağı-saksı içerisinde üzüm fidanını sunuyoruz. Asma bağ türünde, 5 yaşlık fidan hobi bahçelerinde ve meyve bahçelerinde dikilebilir.

 

 

İzmir için uygun ahududu fidanı çeşitleri nelerdir?

İzmir’de yetiştirmek için en uygun meyveler içinde ahududu geliyor. Frambuaz olarak da bilinen ahududu, kırmızı renkli ve lezzetli meyvesi ile biliniyor. Gülgiller familyasında yer alan ahududu, İzmir iklimine uygun bir meyvedir. Denize yakın bölgelerde ve yüksek rakımlı yerlerde, tüplü ahududu fidanları, İzmir’de yılın her döneminde dikilebilir. Bölgede en çok tercih edilen ahududu türleri içinde Hollanda boduru, Ruby, Aksu pembesi, Willamette ve heritage gelmektedir.

 

 

İzmir’de hangi tür zeytin fidanları yetişir?

İzmir’de zeytin yetişir mi sorusunun yanıtı, sahil bölgeleri için yetişir şeklinde verilebilir. Yüksek rakımlı bölgelerde ise zeytin ev içinde yetiştirilebilir. İzmir’de zeytin yetiştirmeyi planlayanlar için, hobi bahçeleri ve zeytinliklerde en uygun zeytin türleri Antakya halhali zeytini ve Gemlik zeytinidir. Çiftçinden olarak tüplü aşılı fidanlarımızla kentte verimli zeytin yetiştirmeyi düşünenler için çözüm sunuyoruz.

 

Ciftcinden’de yer alan tüplü ve aşılı zeytin fidanları, 12 ay dikim için uygundur. İzmir’de hangi tür meyve fidanları yetişir, ne ekebilirim, dikebilirim diye düşünüyorsanız kente uygun fidan seçeneklerimiz için iletisim@ciftcinden.com.tr adresi ya da 05398950486 numarasından bize ulaşabilirsiniz.

 

yorum Yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Arşiv

Son gönderiler

Recent Post
Jul 24, 2023

Hobi bahçecil...

Recent Post
Jul 22, 2023

Konya'da hang...

Recent Post
Jul 20, 2023

Antalya'da ha...

Recent Post
Jul 12, 2023

Bursa’da hang...

Recent Post
Oct 26, 2022

Gaziantep'de ...

Etiketler